Altijd op de hoogte met het laatste Goud en Zilver nieuws?

Goud blijft schitteren, zelfs bij dalende inflatie: Ontdek waarom het zijn glans behoudt

Door: Sebastiaan van den Akker

Recente cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten hebben de verwachtingen versterkt dat we in het komende jaar een soort 'Goldilocks'-scenario zullen zien, een zachte landing waarbij de Federal Reserve het monetaire beleid kan versoepelen, ondanks een sterke arbeidsmarkt.


Je zou denken dat investeerders in zo'n scenario eerder zouden neigen naar aandelen en obligaties dan naar goud, gezien het historische patroon waarin goud beter presteert tijdens economische extremen, zoals recessies of oververhitting. Maar, verrassend genoeg, zijn er minstens drie factoren die aangeven dat goud zijn aantrekkingskracht behoudt, zelfs als die zachte landing werkelijkheid wordt.


Centrale banken vergroten Goud-reserves

Allereerst hebben centrale banken laten doorschemeren dat ze van plan zijn meer goud aan hun reserves toe te voegen. Vooral de centrale bank van China heeft hier ruimte voor. Het gaat hier niet alleen om rendement; het draait om liquiditeit en stabiliteit. Recentelijk speelt ook diversificatie een grote rol, vooral nadat geopolitieke schokken zoals de Krim-annexatie en de oorlog in Oekraïne leidden tot sancties tegen Russische activa. Goud, als relatief liquide en stabiele activa, profiteert hiervan. In 2022 kochten centrale banken zelfs een recordhoeveelheid goud.


China spant hier de kroon als grootste koper, met een aanzienlijke ruimte om zijn goudreserves verder te diversifiëren. Ondanks al die aankopen is goud slechts ongeveer 4 procent van hun totale reserves, wat aan de lage kant is vergeleken met andere grote centrale banken. Zowel opkomende als ontwikkelde economieën lijken van plan hun goudvoorraden de komende jaren te vergroten, volgens een enquête van de World Gold Council.


Consumenten vertrouwen Goud

Maar niet alleen de centrale banken zetten hun zinnen op goud. In China lijken ook huishoudens, traditioneel de grootste goudconsumenten, geïnteresseerd te blijven. De beperkte opties om rijkdom te beheren door een gesloten kapitaalaccount en minder ontwikkelde financiële markten zorgen ervoor dat goud aantrekkelijk blijft. Als de overheid er niet in slaagt om de vastgoedprijzen stabiel te houden, zouden huishoudens hun spaargeld wel eens meer naar goud kunnen verplaatsen als een manier om hun welvaart te behouden.


Goud als veilige haven voor investeerders

En alsof dat nog niet genoeg is, lijkt 2024 een jaar te worden waarin investeerders wereldwijd hun toevlucht zoeken tot goud als bescherming tegen toenemende macro-economische en geopolitieke risico's. Met verkiezingen in veel landen en meer dan de helft van de wereldbevolking die haar leiders kiest, zijn de uitkomsten onzeker. Deze onzekerheid kan leiden tot geopolitieke spanningen en de hoop op een zachte landing ondermijnen, wat goud opnieuw aantrekkelijk maakt als veilige haven.


Conclusie

Dus, kort samengevat, het lijkt erop dat goud zijn tijd nog niet heeft gehad. Centrale banken, huishoudens en investeerders wereldwijd houden hun oog op de glanzende metalen schat, zelfs te midden van economische onzekerheid en veranderende geopolitieke landschappen.


Goud, Zilver, Aandelen, Bitcoin, Vastgoed...


Het kan overweldigend voelen om te beginnen.


Allemaal aanbieders die jou het gouden ei beloven en vaak kom je van een koude kermis thuis.


Als je wilt gaan beginnen is aantal opties in ieder geval niet het probleem. Maar hoe navigeer je dat dan?


Hierdoor kun je meedoen met het gratis programma: Beurs Beginners.


  • Passief investeren volgens bewezen strategieën


  • Leer starten met beleggen


  • Tijdelijk gratis (normaal €97)


Disclaimer: Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en geeft geen financieel advies. De besproken informatie is gebaseerd op beschikbare gegevens en marktanalyses, maar het is belangrijk om te benadrukken dat beleggingsbeslissingen persoonlijke keuzes zijn. Lezers worden aangemoedigd om onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel financieel advies in te winnen voordat zij investeringsbeslissingen nemen. De auteurs en de website dragen geen verantwoordelijkheid voor eventuele gevolgen van beslissingen genomen op basis van de informatie in dit artikel.


Artikel delen?

Ik ben Sebastiaan van den Akker, een gedreven belegger met een specifieke focus op investeren in goud, zilver en edelmetalen. Deel mijn financiële reis en blijf op de hoogte van het laatste nieuws in deze boeiende wereld. Op weg naar succesvol beleggen! 💰📈 #EdelmetalenInvesteerder

Altijd op de hoogte met het laatste Goud en Zilver nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste berichten van de dag als eerste in jouw inbox

OVER

Bij GoudZilverNieuws.nl ontdek je de kracht van edelmetalen door middel van actueel nieuws en diepgaande inzichten, waardoor je geïnformeerde beslissingen kunt nemen in de wereld van goud en zilver.

© GoudZilverNieuws. Alle rechten voorbehouden - Privacybeleid