Altijd op de hoogte met het laatste Goud en Zilver nieuws?

Het belang van opkomende markten voor de toekomst van goud

Door: Sebastiaan van den Akker

Bijna tweederde van de wereldwijde vraag naar goud komt momenteel uit opkomende markten. De twee grootste spelers op dit gebied zijn China en India, waarbij China jaarlijks ongeveer 1.120 ton goud consumeert en India rond de 800 ton. Deze cijfers benadrukken het belang van het begrijpen van de toekomst van goud als investering door een duidelijk beeld te hebben van wat de toekomst voor deze twee landen in petto heeft.


De Rol van India in de Toekomst van Goud

India's opmars blijft sterk. Volgens onderzoek van PwC is het land goed gepositioneerd om de Verenigde Staten voorbij te streven en in de komende decennia de op een na grootste economie ter wereld te worden. De onderzoekers voorspellen dat het aandeel van India in het wereldwijde BBP zal stijgen van 7% naar 15% tegen 2050.


Verstedelijking als Drijvende Kracht

Een belangrijke trend die deze groei ondersteunt, is de grootschalige verstedelijking van het land. Onderzoek van McKinsey ondersteunt dit idee, waarbij de auteurs uitleggen dat "het duidelijk is dat wanneer verstedelijkingspercentages in districten of staten de drempel van ongeveer 35 procent overschrijden, we productiviteitsvoordelen beginnen te zien." Dit fenomeen stimuleert opkomende economieën omdat grote stadscentra een land verbinden met de wereldeconomie en uiteindelijk leiden tot een stijging van het BBP per hoofd van de bevolking.


Bovendien gaat met de toegenomen verstedelijking een robuuste groei van de infrastructuur gepaard, aangezien de vraag stijgt naar scholen, huisvesting en ziekenhuizen. Het tot leven brengen van dergelijke infrastructurele projecten creëert extra banen voor fabrikanten, aannemers, leveranciers en bouwers.


In totaal neigt deze groei de koopkracht van consumenten te vergroten, wat op zijn beurt leidt tot een verhoogde vraag naar luxeartikelen zoals elektronica en sieraden, waarvoor beide goud vereist zijn.


China's Economische Opkomst en Val

Ook China heeft de afgelopen 15 jaar een economische groei laten zien die de wereldwijde gemiddelde groei overtreft. Recentere prognoses van het IMF tonen aan dat China in de komende vijf jaar de belangrijkste bron van wereldwijde groei zou kunnen worden, met "het aandeel van het land in de totale wereldwijde groei van het bruto binnenlands product dat naar verwachting 22,6% zal bedragen tot 2028," volgens berichtgeving van Bloomberg. Net als India zal deze groei naar verwachting de koopkracht van de aanzienlijke consumentenbasis in het land vergroten.


Desondanks zijn er tegelijkertijd zorgen over de economische toekomst van China vanwege de ineenstorting van de vastgoedmarkt. En toch schuilt hierin de kracht van goud; het kan goed presteren in goede en slechte tijden.


Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de goudprijzen in China onlangs recordhoogtes bereikten als onderdeel van een langdurige rally, omdat steeds meer burgers proberen de depreciatie van de yuan tegenover de dollar te compenseren. Dit komt bovenop de beslissing van de Chinese overheid om hun grootste banken te vragen de depositorente te verlagen om de economie te stimuleren. Deze actie heeft meer burgers aangemoedigd om andere manieren te zoeken om hun geld te behouden. Bovendien heeft meer controle over de koopkracht van de Amerikaanse dollar de aankoop van goud versneld.


Conclusie: Kansen voor Goudinvesteerders

De ontwikkelingen in deze landen kunnen net zo invloedrijk zijn op de goudprijzen als veel van de meer besproken economische factoren die zich in de Verenigde Staten voordoen, zoals inflatie, rentetarieven en robuuste groei van het BBP. Begrijp de krachten die de vraag naar goud stimuleren en overweeg deze solide investering te midden van evoluerende economieën


Goud, Zilver, Aandelen, Bitcoin, Vastgoed...


Het kan overweldigend voelen om te beginnen.


Allemaal aanbieders die jou het gouden ei beloven en vaak kom je van een koude kermis thuis.


Als je wilt gaan beginnen is aantal opties in ieder geval niet het probleem. Maar hoe navigeer je dat dan?


Hierdoor kun je meedoen met het gratis programma: Beurs Beginners.


  • Passief investeren volgens bewezen strategieën


  • Leer starten met beleggen


  • Tijdelijk gratis (normaal €97)


Disclaimer: Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en geeft geen financieel advies. De besproken informatie is gebaseerd op beschikbare gegevens en marktanalyses, maar het is belangrijk om te benadrukken dat beleggingsbeslissingen persoonlijke keuzes zijn. Lezers worden aangemoedigd om onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel financieel advies in te winnen voordat zij investeringsbeslissingen nemen. De auteurs en de website dragen geen verantwoordelijkheid voor eventuele gevolgen van beslissingen genomen op basis van de informatie in dit artikel.


Artikel delen?

Ik ben Sebastiaan van den Akker, een gedreven belegger met een specifieke focus op investeren in goud, zilver en edelmetalen. Deel mijn financiële reis en blijf op de hoogte van het laatste nieuws in deze boeiende wereld. Op weg naar succesvol beleggen! 💰📈 #EdelmetalenInvesteerder

Altijd op de hoogte met het laatste Goud en Zilver nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste berichten van de dag als eerste in jouw inbox

OVER

Bij GoudZilverNieuws.nl ontdek je de kracht van edelmetalen door middel van actueel nieuws en diepgaande inzichten, waardoor je geïnformeerde beslissingen kunt nemen in de wereld van goud en zilver.

© GoudZilverNieuws. Alle rechten voorbehouden - Privacybeleid