Altijd op de hoogte met het laatste Goud en Zilver nieuws?

Hoe is goud en zilver ontstaan: Een Diepgaande Blik op de Geschiedenis van Twee Edelmetalen

Door: Sebastiaan van den Akker

Hoe is Goud en Zilver ontstaan? Wanneer archeologen spreken over de vroege menselijke geschiedenis, noemen ze vaak metalen als brons en ijzer. Deze metalen hebben, zodra mensen leerden ermee te werken, bijgedragen aan een grote sprong voorwaarts in technologie. Sommige experts voegen nu koper toe aan de lijst. De Bronstijd werd voorafgegaan door een periode waarin het geheim van het toevoegen van tin nog niet was ontdekt, en dat staat nu bekend als het Koperen Tijdperk.


Er zijn echter twee andere metalen die een enorme rol hebben gespeeld in de menselijke geschiedenis: goud en zilver. Geen van deze metalen heeft een tijdperk naar zich vernoemd. Dat komt omdat ze even belangrijk zijn geweest in bijna elk tijdperk. Vanaf hun vroegste gebruik als sieraden en versieringen kregen ze belang als een van de vroegste vormen van valuta en groeiden ze uit tot de basis van het wereldwijde financiële systeem. Vandaag blijven ze populaire investeringen vanwege hun schaarste en hebben ze een steeds groter wordend scala aan industriële toepassingen.


Zowel goud als zilver, net als alle andere zware elementen, worden geproduceerd wanneer oude sterren exploderen in een supernova. Zonnestelsels zoals het onze worden gevormd wanneer het puin van deze enorme explosies door zwaartekracht wordt samengebracht, en grote hoeveelheden goud en zilver behoren tot dat puin. Miljarden jaren lang wachtten ze in de rotsen, totdat mensen eindelijk kwamen en begonnen met mijnbouw. Zelfs voordat onze voorouders begonnen te graven, waren ze zich echter bewust van goud.


De meeste metalen die we gebruiken, worden niet natuurlijk in hun zuivere vorm gevonden; ze moeten worden geëxtraheerd uit andere mineralen. Goud is anders. Het is een van de minst reactieve elementen, dus het wordt meestal in zijn zuivere staat aangetroffen. Het is waarschijnlijk dat de vroege mens soms heldere, glanzende klompjes ervan op rivierbeddingen vond en ze uit nieuwsgierigheid oppakte. Ze zouden toen hebben ontdekt dat het, als het gemakkelijkst te bewerken van alle metalen, in verschillende vormen kon worden geslagen. Het oudste ontdekte gouden sieraad wordt geschat op meer dan 8.000 jaar oud.


Goud en Zilver als Valuta

Vroege beschavingen werkten op een ruilsysteem, maar naarmate kleine dorpen uitgroeiden tot grote steden, werd dat onhandig. Goud was zowel wenselijk als zeldzaam, en het begon langzaam te worden gebruikt als vroege valuta. Later, in het oude Griekenland, begon het te worden geslagen tot munten met standaardmaten.


Net als goud wordt zilver soms als puur metaal gevonden. Het wordt ook gevonden in combinatie met andere metalen, en naarmate mensen leerden ze te extraheren, kregen ze ook hoeveelheden zilver tot hun beschikking. Het werd minder hoog gewaardeerd dan goud, maar was nog steeds zeldzaam en gewild, dus het begon ook als geld te worden gebruikt. De eerste zilveren munten werden gemaakt door de Lydiërs, in het huidige Turkije, rond 700 voor Christus.


De Romeinen ontwikkelden nieuwe mijnbouwmethoden voor zowel goud als zilver, waardoor ze veel meer konden produceren dan iemand voor hen. Ze regeerden ook over een enorm rijk met een zeer ontwikkeld handelsnetwerk. Ruilhandel verdween vrijwel en er ontstond een zeer georganiseerd valutasysteem. Romeinse munten verspreidden zich over de hele wereld en werden bijna overal geaccepteerd. Toen het Romeinse Rijk uiteindelijk afnam, begonnen koninkrijken hun eigen munten te slaan om de Romeinse te vervangen, maar goud en zilver bleven de metalen van keuze.


In 1821 adopteerde Groot-Brittannië de gouden standaard, waarbij de waarde van hun valuta werd gekoppeld aan de waarde van goud. Nu bevatten munten - en de nieuwe bankbiljetten - meestal geen edele metalen en hadden ze geen echte waarde op zich, maar waren ze gedekt door echte goudreserves. Andere landen stapten snel over op dit systeem. Echt goud bleef zijn rol spelen, in de vorm van munten zoals de Engelse sovereign, de Amerikaanse gouden adelaar en de Duitse gouden mark. Andere landen kozen voor zilver als standaard, en er waren verschillende pogingen om de twee te koppelen. Beide standaarden werkten echter volgens hetzelfde principe: biljetten en munten droegen de belofte dat ze konden worden ingewisseld voor een hoeveelheid echt metaal van gelijke waarde.


De gouden standaard vormde de basis van het internationale valutasysteem tot de Eerste Wereldoorlog, toen het Britse Rijk het opgaf om meer geld te drukken. Na 1918 herstelde het systeem nooit echt, hoewel de VS erin slaagden een aangepaste gouden standaard te handhaven tot 1971. Er waren veel economische redenen om de gouden standaard op te geven; het beperkte de mogelijkheid van regeringen om de geldhoeveelheid te beïnvloeden of wisselkoersen te wijzigen. Goud en zilver verloren echter niet hun waarde - ze werden in veel opzichten nog begeerlijker.


Goud en zilver worden al duizenden jaren gebruikt om sieraden te maken; het oudste stuk gouden sieraad ooit gevonden wordt geschat op meer dan 8.000 jaar oud. Ze hebben niets van hun populariteit verloren. Van de dodenmaskers van de Egyptische farao's tot middeleeuwse kronen en moderne trouwringen blijven edelmetalen gewild, en dat betekent dat ze nog steeds waardevol zijn. Goud en zilver zijn ook beide uitstekende elektrische geleiders en hebben veel toepassingen in elektronische apparaten, waardoor de prijzen nog verder stijgen. Er is een beperkte voorraad van deze metalen, maar een steeds toenemende vraag. Dat geeft ze nog meer schaarste dan voorheen, en daardoor zijn ze een uitstekende investering.


Goud en Zilver als Investering

In tegenstelling tot investeringen gebaseerd op de aandelenkoers van een bedrijf die problemen kunnen ondervinden of zelfs kunnen mislukken, zijn goud en zilver echte grondstoffen die altijd in trek zullen zijn. Wanneer je metaal koopt, koop je iets tastbaars. Dat is zeer geruststellend wanneer de economie het niet goed doet - je hebt de garantie dat ongeacht wat er gebeurt, je nog steeds iets van waarde bezit. Sterker nog, de veiligheid van goud en zilver betekent dat ze nog begeerlijker worden in moeilijke tijden, en dat drijft de prijzen omhoog. Als je winst wilt maken wanneer dingen er somber uitzien, zijn goud en zilver een van je beste opties.


De moderne economie lijkt in niets op de handelssystemen van de Griekse of Romeinse wereld, laat staan op de oude markten waar de eerste boeren hun gewassen ruilden. Goud en zilver zijn echter net zo belangrijk nu als toen. Ze zijn gedurende de hele menselijke geschiedenis zeer gewaardeerd geweest, en zolang dat doorgaat, zullen ze een uitstekende investering blijven.


Goud, Zilver, Aandelen, Bitcoin, Vastgoed...


Het kan overweldigend voelen om te beginnen.


Allemaal aanbieders die jou het gouden ei beloven en vaak kom je van een koude kermis thuis.


Als je wilt gaan beginnen is aantal opties in ieder geval niet het probleem. Maar hoe navigeer je dat dan?


Hierdoor kun je meedoen met het gratis programma: Beurs Beginners.


  • Passief investeren volgens bewezen strategieën


  • Leer starten met beleggen


  • Tijdelijk gratis (normaal €97)


Disclaimer: Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en geeft geen financieel advies. De besproken informatie is gebaseerd op beschikbare gegevens en marktanalyses, maar het is belangrijk om te benadrukken dat beleggingsbeslissingen persoonlijke keuzes zijn. Lezers worden aangemoedigd om onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel financieel advies in te winnen voordat zij investeringsbeslissingen nemen. De auteurs en de website dragen geen verantwoordelijkheid voor eventuele gevolgen van beslissingen genomen op basis van de informatie in dit artikel.


Artikel delen?

Ik ben Sebastiaan van den Akker, een gedreven belegger met een specifieke focus op investeren in goud, zilver en edelmetalen. Deel mijn financiële reis en blijf op de hoogte van het laatste nieuws in deze boeiende wereld. Op weg naar succesvol beleggen! 💰📈 #EdelmetalenInvesteerder

Altijd op de hoogte met het laatste Goud en Zilver nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste berichten van de dag als eerste in jouw inbox

OVER

Bij GoudZilverNieuws.nl ontdek je de kracht van edelmetalen door middel van actueel nieuws en diepgaande inzichten, waardoor je geïnformeerde beslissingen kunt nemen in de wereld van goud en zilver.

© GoudZilverNieuws. Alle rechten voorbehouden - Privacybeleid