Altijd op de hoogte met het laatste Goud en Zilver nieuws?
Door: Sebastiaan van den Akker
Zijn goudprijzen en rentetarieven met elkaar verbonden? Gebaseerd op recente marktbewegingen lijkt het antwoord ja te zijn.
Er is nu een grote opleving in de goudmarkt gaande. Goud steeg van $1.831 per ounce op 6 oktober naar $2.091 per ounce op 1 december, een stijging van 14,1% in slechts acht weken en een nieuw all-time hoogtepunt voor goud.
Goud is teruggevallen naar $2.037 vandaag, maar dat is niet verrassend gezien de eerdere stijging. Zoals elk andere activa kan goud soms vooruitlopen op zichzelf en een terugval ervaren. Belangrijk is echter dat het nog steeds stevig boven de $2.000 staat.
Deze rally correleerde bijna perfect met de rally in 10-jarige schatkistbiljetten die tegelijkertijd plaatsvond. Rente op staatsleningen daalde van 5,00% op 19 oktober naar 4,17% tot vandaag. Die daling van 83 basispunten lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Dat is als een aardbeving in de wereld van staatsleningen. Zoals hieronder wordt uitgelegd, wijzen marktsignalen erop dat deze dubbele oplevingen en nauwe correlaties nog maanden zullen voortduren.
Deze dubbele rally biedt beleggers een dubbele kans om enorme winsten te behalen.
Als rentetarieven dalen, stijgt de marktwaarde van staatsleningen. Dat is obligatierekenkunde 101. Toch is er een eigenaardigheid in de obligatierekenkunde die veel beleggers (en zelfs financiële adviseurs) niet waarderen.
Wanneer rentetarieven dalen, stijgen obligatieprijzen. Maar de snelheid waarmee ze stijgen ten opzichte van elke daling in tarieven (gemeten in basispunten of 0,01%) is niet constant.
De dollarmarktwaarde van de kapitaalwinst voor elke daling in tarieven neemt toe naarmate de rentetarieven lagere niveaus bereiken. (De technische naam hiervoor is DVO1 voor "dollarmarktwaarde van één basispunt." Je hoeft hier geen expert in te zijn; het is gewoon handig om het concept te begrijpen).
Met andere woorden, als rentetarieven dalen van 7,0% naar 6,5%, hebben obligaties een kapitaalwinst. Als tarieven dalen van 4,0% naar 3,5%, hebben ze ook een kapitaalwinst. In beide gevallen is de daling van het tarief 0,50%. Maar de kapitaalwinst in het tweede geval is aanzienlijk groter dan in het eerste geval.
Op dit moment bevinden we ons in die zone waar tarieven laag zijn en steeds lager worden, wat betekent dat de kapitaalwinsten groter worden. Dat is een grote overwinning voor beleggers in een waardepapier met bijna geen kredietrisico.
Wat verklaart de stijging van de goudprijzen? Er zijn tal van factoren die de goudprijs beïnvloeden, maar bepaalde factoren domineren op bepaalde momenten. Op dit moment is de belangrijkste factor de rentetarieven. Tarieven dalen in een snel tempo en goud stijgt min of meer synchroon. Waarom?
De eenvoudigste verklaring voor de correlatie is dat staatsleningen en goud beide hoogwaardige activa zijn die strijden om investeerdersallocaties. Goud heeft geen opbrengst (hoewel het aanzienlijke kapitaalwinsten kan opleveren).
Als rendementen op staatsleningen dalen, is het nulrendement op goud relatief aantrekkelijker in vergelijking met het rendement op het biljet en beginnen de goudprijzen te stijgen.
De belangrijkste vragen voor beleggers zijn: Zullen de tarieven blijven dalen? En zal goud blijven stijgen in overeenstemming met dalende tarieven?
Om tarieven te voorspellen, moeten we naar economische fundamenten kijken. (Overigens is de Federal Reserve bijna irrelevant voor dit doel. De Fed controleert alleen het korte uiteinde van de rendementscurve en heeft bijna geen invloed op langlopende tarieven, inclusief het tarief van 10-jarige staatsleningen dat we hier overwegen.)
Een raadsel van de recente Amerikaanse economische prestaties is dat het BBP robuust is gebleven, terwijl tekenen van een recessie en mogelijk een financiële crisis zich blijven opstapelen.
Het Amerikaanse BBP was 2,2% in het eerste kwartaal van 2023, 2,1% in het tweede kwartaal en een sterke 4,9% in het derde kwartaal. De beste schatting voor de groei van het vierde kwartaal van de Atlanta Fed is momenteel 1,2%, een aanzienlijke daling ten opzichte van het derde kwartaal.
Als die figuur voor het vierde kwartaal standhoudt, zal de groei voor het hele jaar 2023 rond de 2,5% liggen. Dat is niet slecht, en het is iets beter dan de gemiddelde jaarlijkse groei van 2,2% van 2009–2019 in de periode van tien jaar tussen de mondiale financiële crisis en de pandemie.
In ieder geval is het een verre schreeuw van een recessie.
Toch negeert een focus op de jaarlijkse groei van ongeveer 2,5% de trend. Wanneer de groei van 4,9% in het derde kwartaal naar 1,2% in het vierde kwartaal gaat, is er iets extreems gebeurd. Het is vrijwel zeker dat consumenten in oktober op de rem zijn gaan staan.
Recessiesignalen zijn echt en worden steeds erger. Hieronder vallen kredietverkrapping, stijgende slechte schulden, toenemende werkloosheidsaanvragen, ineenstortende commerciële vastgoedmarkten, krimpende wereldhandel, omgekeerde rendementscurves en vele andere betrouwbare technische indicatoren.
Hoe kan de economie op weg zijn naar recessie na zo'n sterke groei onlangs?
Het raadsel wordt opgelost door het feit dat de economie is overeind gehouden door de consument. Dat verklaart de groei. Maar de consument heeft een niet-duurzaam pad bewandeld. Dat verklaart de waarschuwingssignalen.
De consument kwam uit de pandemie met een vaart gegeven door uitkeringen van Trump ($1.800 per volwassene) en Biden (ook ongeveer $1.400 per volwassene) tussen april 2020 en maart 2021. Dat werd aangevuld met $900 miljard aan leningen van het Paycheck Protection Program, die een jaar later werden kwijtgescholden.
Studentenleningen werden opgeschort van 2020–2023. De Federal Reserve hield de rentetarieven op nul van 2020–2022. Vervolgens gaf de misleidende Inflation Reduction Act van augustus 2022 $1 biljoen belastinggeld aan Green New Scam-bedrijven en andere petprojecten.
Met dat geld konden Amerikanen creditcardbalansen afbetalen en spaargeld opbouwen. Het was een krachtige dubbele dosis fiscale en monetaire stimulans. Veel hiervan werkt met vertraging, dus de groeimomentum droeg over naar 2023.
Nu is het allemaal voorbij. Korte rentetarieven zijn meer dan 5%. Hypotheekrentes zijn meer dan 7%. Studentenleningaflossingen zijn opnieuw begonnen. Er zijn geen pandemische giften meer. Amerikanen hebben hun spaargeld uitgeput, en hun creditcards zijn opgebruikt.
Nu begint de afrekening. In feite kan de recessie al begonnen zijn.
Slechte Signalen
Rentetarieven pieken doorgaans niet aan het begin van een recessie; ze pieken enigszins nadat de recessie is begonnen. Bedrijven zien de omzet dalen en wenden zich tot kredietlijnen om te helpen bij de cashflow.
Pas later, wanneer de werkloosheid stijgt en kredietverliezen zich opstapelen, trekken banken de kredietlijnen in en beginnen de rentetarieven te dalen. We kunnen al in die fase zitten. Het feit dat de rentetarieven al scherp dalen, suggereert dat de recessie al is begonnen.
Het belang hiervan voor beleggers is dat renteverlagingen nog veel verder moeten gaan (waarschijnlijk tot het niveau van 2% of lager in de komende zes maanden), wat betekent dat goudprijzen nog verder moeten stijgen (misschien tot het niveau van $2.300 per ounce of hoger).
Met beide trends op hun plaats en een positieve feedbacklus tussen hen, is dit een kans voor beleggers die maar eens in het decennium voorkomt.
Het wordt echt niet veel beter dan dit!
Het kan overweldigend voelen om te beginnen.
Allemaal aanbieders die jou het gouden ei beloven en vaak kom je van een koude kermis thuis.
Als je wilt gaan beginnen is aantal opties in ieder geval niet het probleem. Maar hoe navigeer je dat dan?
Hierdoor kun je meedoen met het gratis programma: Beurs Beginners.
Disclaimer: Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en geeft geen financieel advies. De besproken informatie is gebaseerd op beschikbare gegevens en marktanalyses, maar het is belangrijk om te benadrukken dat beleggingsbeslissingen persoonlijke keuzes zijn. Lezers worden aangemoedigd om onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel financieel advies in te winnen voordat zij investeringsbeslissingen nemen. De auteurs en de website dragen geen verantwoordelijkheid voor eventuele gevolgen van beslissingen genomen op basis van de informatie in dit artikel.
Artikel delen?
Ik ben Sebastiaan van den Akker, een gedreven belegger met een specifieke focus op investeren in goud, zilver en edelmetalen. Deel mijn financiële reis en blijf op de hoogte van het laatste nieuws in deze boeiende wereld. Op weg naar succesvol beleggen! 💰📈 #EdelmetalenInvesteerder
Altijd op de hoogte met het laatste Goud en Zilver nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste berichten van de dag als eerste in jouw inbox
CATEGORIEËN